/ Дарик Русе, Искра Георгиева
Министър Димов в Русе
97132
Министър Димов в Русе
  • Министър Димов в Русе
Група протестиращи посрещна министъра на околната среда и водите Нено Димов в Русе. Те обясниха, че искат да чуят позицията му по две съдебни решения от вчера. Според едното, взето от българския съд, Планът за управление на Пирин трябва задължително да мине през екологична оценка, което не е направено.

Пореден протест в защита на Природен парк "Пирин"

Според решение на Европейския съд пък, България е осъдена заради неспазване на екологичното законодателство по отношение на Рила като орнитологично важно място. Тя е трябвало да бъде обявена за такова по Натура 2000, което не е направено и от предните екоминистри на България. Нено Димов не пожела да коментира решенията, тъй като не се е запознал подробно с тях.

Протестиращи посрещнаха министър Димов в Русе
Дарик Русе, Искра Георгиева

Той дойде в Русе, за да се срещне с представители на френския завод „Монтюпе“. С тях беше обсъдено изпълнението на краткосрочните и средносрочните мерки от инвестиционната програма на дружеството за ограничаване разпространението на атмосферни замърсители и изграждането на пункт за собствен мониторинг. Стана ясно, че досега са вложени 7 млн. евро инвестиции за подобряване на екологичното състояние в 4 направления. До края на годината трябва да бъдат взети още мерки.