Програма за МФ Мартенски музикални дни за 24 и 25 март
Програма за МФ Мартенски музикални дни за 24 и 25 март / снимки:Община Русе

След вълнуващия си самостоятелен благотворителен концерт на 20 март в памет на своя баща Яким Петков, МАРИЕТА ПЕТКОВА стъпва отново на фестивалната сцена, този път в тандем с прочутия цигулар ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ в четвъртък, 24 март от 19 ч. в Доходно здание. Дуото ще изпълни сонати за цигулка и пиано от Моцарт, Бетовен, Дебюси и Цезар Франк.

Програма за МФ Мартенски музикални дни за 24 и 25 март
netinfo

ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ се е изявявал като солист на редица именити оркестри, сред които Кралския Концертгебау оркестър, Лондонския филхармоничен оркестър, Английския камерен оркестър, Симфоничния оркестър на Монте Карло, Софийска филхармония, Симфоничен оркестър на Мексико сити, Холандската филхармония, Пражкия симфоничен оркестър, Ирландския национален симфоничен оркестър, Бахов камерен оркестър – Берлин и др. Свирил е на концерти редом до Монсерат Кабайе, Пласидо Доминго, Алексис Вайсенберг, Юри Башмет, Мстислав Ростропович, както и под диригентството на Марис Янсонс, Бернард Хайтинк, Рикардо Чаили, Курт Мазур, сър Колин Дейвис, Карло Мария Джулини, Сейджи Озава и Емил Чакъров. През 2012 Ешкенази сформира изключително успешно дуо с пианистката МАРИЕТА ПЕТКОВА, с която и до момента концертира из цяла Холандия, а сега русенската публика ще има възможността да види и чуе на русенска сцена.

В петък, 25 март, от 19 ч. в Доходно здание, ще се състои поредното изкушение за всички меломани. Атрактивна програма с произведения от Брамс, Дворжак, Скоумал, Новак, Маскани, Качини, Пиацола и др., майсторски изпълнени от още по-атрактивната виолистка ИТКА ХОСПРОВА в компанията на КОЛЕГИУМА НА ЧЕШКАТА ФИЛХАРМОНИЯ – ПРАГА.

Програма за МФ Мартенски музикални дни за 24 и 25 март
netinfo

ИТКА ХОСПРОВА е една от най-динамичните личности на чешката класическа музика. Итка Хоспрова е изключително търсена не само като солист, но и като камерен изпълнител. Член е на известния квартет Беневиц от 1998, с който концертира в Чехия и в други европейски страни, както и и е чест гост изпълнител на много изтъкнати чешки квартети. Като солист участва на многобройни международни фестивални сцени и солира на поти всички чешки и международни оркестри. Работи като концертмайстор в международния оркестър Die Junge Osterreichische Philharmonie. На русенска сцена тя ще солира на Колегиума на Чешката филхармония – Прага, основан през 1995 от Ярослав Крофт. Колегиумът започва своята история с изпълнения на барокова музика, скоро след това обаче разширява своя репертоар. Има редица записи за различни звукозаписни компании, като съвместният им проект с група Чехомор достига мултиплатинен статут.

Участието им в МФ Мартенски музикални дни се осъществява с подкрепата на Посолството на Чешката република в София, Чешки център София и Бългерия Еър.