Програма на Flow фестивал в Русе
Програма на Flow фестивал в Русе / Дарик Русе, Искра Георгиева, архив

 

Flow фестивал се провежда в Русе до 21 октомври. Основната му тема е ”Активиране на пространства, активиране на хора чрез въображение на микро ниво”. Един от най-важните аспекти на фестивала е общата творческа работа на различни теми в няколко работни групи, съставени от участниците, които са се записали за тях. Освен това, в три вечери flow предлага на участниците и на широката публика атрактивна фестивална програма.

Изоставени градски пространства и места с богато и вълнуващо минало ще бъдат отново оживени и трансформирани в необичайни фестивални сцени. Културната програма следващите дни включва:

петък, 19-ти октомври

16.30 ч. flow разходки из града Открийте Русе!

Начална точка: Банка „Хеброс”

До: Ресторант Понтона

Първи маршрут: Да напазаруваме!

Разходката ще ви запознае с търговските навици на русенци. От стария пазар до новите молове, от широките булеварди до малкото магазинче на ъгъла, по този маршрут ще преоткриете града през погледа на потребителя. Ще видите различни градски среди и визуални противоречия. Гид: Бернд Янинг

Втори маршрут: Мултиетнично Русе

Минало и настояще – разходката ще ви покаже не само историята и останките от много различни етнически групи и общности, които са обогатили градския бит и култура, но също така и настоящата ситуация и бъдещите перспективи. Гид: Светлана Кирова

Трети маршрут: 1866 г. и първата ЖП линия Русе – Варна

Разходката ще ви заведе далеч от центъра на града, покрай красивия „Парк на младежта”, в непознатата и не много често посещавана част на града, пълна с места, които имат нужда от активиране. През 1866 г. е построена голяма фабрика, в която се произвеждат първите български локомотиви и релси. Маршрутът ще ви покаже как е изглеждал град Русе някога, какъв е сега и какъв би могъл да стане. Гид: Елиза Калози

21.00 ч. Праехидно

Театрално представление на група 36 маймуни от София

Дом Канети

„Праехидно“ е театрален спектакъл, който задава един от най-важните въпроси на 21 век – „Накъде сме се запътили така устремено всички ние?”. Интелигентно и свежо, представлението ни разказва за мистериозното изчезване на един учен и за любовните неволи на едно странно животно от Нова Гвинея. Чрез провокативна драматургия, дръзка режисура, впечатляваща актьорска игра, нетрадиционна сценография, любопитна визуална и музикална среда, театралният разказ забърква един забавен еко-терористичен коктейл с множество главни герои. Представление, което е едновременно сериозно и леко, увлекателно и съдържателно – точно каквото трябва да бъде всяко бомбаджийско кабаре. Текст: Здрава Каменова и Гергана Димитрова. Режисура: Гергана Димитрова / 36 маймуни.

събота, 20-ти октомври

17.00 ч. flow заключителна презентация

Групите ще покажат резултатите от своята работа.

Речна гара

Основна част на фестивала ще бъде общата творческа работа на различни теми в няколко работни групи (За повече информация вижте Темите на flow). В събота групите ще представят идеите и концепциите си за проекти.

21.00 ч. Nasekomix, след това Space Dub Jammers

Live концерт

Речна гара

Nasekomix са група музиканти от София. Стилът им може да бъде описан като авантгардна минималистична смесица от електронна музика, джаз-рок, пънк, инди, фюжън и трип-хоп. Групата се самоопределя като „мелодраматичен поп” с дръм анд бейс и електронно влияние. Насекомикс имат един мултимедиен албум — „Insectomix“ и сингъла „градАД“, преди да добият популярност с песните „Инжектирай ме с любов“ и „Lady Song“ към саундтрака на филма „Източни пиеси“ на Камен Калев. След това (към 23.00 ч.) ви каним на дъб джем и електроник джаз с групата SDJ Space Dub Jammers. SDJ са Mr.Smiff – тромпет, вокал, JIB – бас, вокал, чело, зазизази – синтезатори, DIY електронни, Moonkey – ударни иFunKiro – синтезатори.