Проф. Христо Белоев е новият стар ректор на Русенския университет
Проф. Христо Белоев е новият стар ректор на Русенския университет / Русенски университет

Проф. Христо Белоев получи категорична подкрепа за втори ректорски мандат на Русенския университет, съобщават от висшето училище. От 236 гласували при кворум на Общото събрание от 171 членове, кандидатурата на проф. Белоев е подкрепена от 210 души – 89%. Водещото послание, което проф. Белоев отправи към академичната общност беше „Промяна и устойчиво развитие”.

В представената платформа за мандат 2011-15 г. той формулира няколко ключови направления, в които според него Русенският университет трябва да насочи обединените усилия на преподаватели и студенти. На първо място той открои демографската и икономическата криза, които според него могат да се преодолеят само с ускорено развитие, оптимизиране на учебния процес, целенасочено проектно финансиране на образователните технологии и научните изследвания, качествено реорганизиране на информационната база на висшето училище, пълно отваряне и интегриране с бизнеса и институционалната среда, поетапно модернизиране на материалната база.

Специален акцент в платформата беше поставен върху разширяване на формите на обучение – нови специалности на английски език, чрез които да се балансира мобилността в двете посоки, както и ускорено въвеждане на дистанционно обучение във всички факултети.

Друг важен акцент на мандатната програма е реалната възможност за координиране на бизнес интересите в областта и региона с науката чрез изграждане на технологичен парк – идея, по която той вече е разговарял на общинско областно равнище. По отношение на бъдещия си екип проф. Белоев заяви, че предстоящият мандат ще бъде критичен и никой в новия му екип няма да бъде сигурен за длъжността си, ако не се справя с ресора си според изискванията на социалната и академичната динамика.

С 220 гласа доц. Борислав Ангелов беше избран за Председател на Общото събрание, а доц. Анелия Манукова получи 211 гласа за зам.-председателската позиция. Доц. Петър Ангелов беше избран за Председател на Контролния съвет с 220 гласа .