Проект предвижда корекция на Русенски Лом
Проект предвижда корекция на Русенски Лом / Дарик Русе

Народното събрание даде карт бланш за водене на преговори и сключване на Споразумение между България и Банка Кредитанщалт фюр Видерауфбау - Франкфурт на Майн /KfW/, за финансиране на проект "Техническа инфраструктура 2010-2013". Това съобщи Спасимир Димитров, директор на дирекция „Сигурност и управление при кризи” в Община Русе. Целта е подобряване на икономическата и туристическа инфраструктура срещу свлачища и наводнения.

Предвидено е извършване на корекция на река Русенски Лом в Русе, разширяване на съществуващата Западна индустриална зона, подсигуряване на брегови откоси срещу увеличаващата се ерозия и превенция срещу свлачища; създаване на съоръжения за защита на речния бряг на град Силистра; брегозащита и укрепване на свлачища при нос Лахна, град Поморие. Стойността на проекта е 85, 189 млн. лева или 43, 556 млн. евро. Предвижда се заемът от посочената банка да бъде за 34, 373 млн. евро, а съфинансирането от Държавния бюджет – в размер на 17, 962 млн. лева.

Елемент от този проект е реализацията на корекция на река Русенски Лом в урбанизираната територия на Русе, включваща участъка от устието на реката до Гредовия мост. Реализацията му ще даде възможност за надеждна защита от вредното въздействие на високите води в района на Западна промишлена зона и квартал Новата махала.

Проектът бе одобрен след наводненията през 2005 година, когато в Министерството на регионалното развитие и благоустройството бяха обсъждани проектопредложения за изграждане на трайни защитни съоръжения на територията на засегнатите общини. Тогава Община Русе предложи Проект за корекция на река Русенски Лом в урбанизираната част на града и който заедно с още два проекта, бяха включени в общия проект "Техническа инфраструктура 2010-2013". Сумата, необходима за корекцията на река Русенски Лом е за близо 20 милиона евро. Ръководството на Община Русе  проведе няколко работни срещи с представители на немската банка за развитие KfW, на които бяха уточнени параметрите на проекта за Русе.