Продават на ТИР-ове гориво за селскостопански самолети
Продават на ТИР-ове гориво за селскостопански самолети / netinfo
Изграждането на незаконни хранилища за горива в близост до граничните паркинги е един от характерните случаи на измами с акцизни стоки. Примерът беше посочен по време на българо-румънска среща между институциите, работещи в областта на акцизите и ДДС. Засечен е дори случай, при който на ТИР-ове се продава гориво за селскостопански самолети.

След съвместни разработки на русенските митничари, полицаи и приходни служители са иззети като санкция 130 000 литра енергийни продукти. При контрабанда на алкохолни напитки са задържани 3341 фалшиви бандероли, внесени предимно от Украйна. От началото на 2008 г. са иззети над 10 хиляди литра контрабанден алкохол. При тютюневите изделия най-честото нарушение е продажбата без бандерол или с фалшив от Сърбия и Украйна.

За избягването на декларирането и плащането на акциз при внос на автомобили, най-масово се използва бързата препродажба или използването пред КАТ на фалшиви документи за платен налог. В резултат на съвместните действия на митничарите и НАП, 209 нарушители са санкционирани за повече от 1,5 млн.лв. и до прокуратурата са изпратени 32 уведомления.

Ръководителите на румънските и българските митнически и приходни институции се договориха да предложат на своите правителства законодателни промени, с които да се регламентира обмяната на информация при оперативни проверки на контролните органи.