Приключи велопоходът „Под знамето на Ботевата чета“
Приключи велопоходът „Под знамето на Ботевата чета“ / снимка:Русенски университет

270 километра изминаха участниците във велопохода „Под знамето на Ботевата чета“. В четвъртък следобед те тръгнаха от Русенския университет и преминаха през няколко пристанища, от които на кораба „Радецки“ през 1876 година са се качвали участниците в Ботевата чета. През цялото време те носеха знамената, обявени за победители в конкурса за ушиване на най-автентично копие на знамето на Червеноводската чета (през 1876 г. знаме и на Ботевата чета).

След ректората, първата спирка на колоездачите беше паметникът на Баба Тонка на бул. Придунавски. След това деветимата колоездачи се отправиха към пристанищата в Гюргево, Зимнич, Турну Мъгуреле, Корабия и Бекет. На българска земя походниците развяха знамена в Оряхово, Козлодуй и на кораба „Радецки“.

Следващият етап на инициативата е на 27 май. Тогава представителна група от Русе ще се включи в 70-ия национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета“ и ще носи знамената, победители. След края на похода те ще бъдат предоставени на Регионалния исторически музей.