Президентът в Русе за поставянето на кръста на Всех Святих
Президентът в Русе за поставянето на кръста на Всех Святих / Дарик Русе
Кръстът на новостроящата се църква „Всех Святих” ще бъде монтиран на днешния Кръстовден. На тържественото събитие ще присъства президентът Георги Първанов. Сдружение „Всех Святих” кани и всички русенци на церемонията, която ще започне в 11 часа.

Градежът на храма в Парка на възрожденците продължава. Според специалистите се очаква строителните работи да приключат до април 2009 година. При последната си визита в Русе зам.-министърът на културата Иван Токаджиев обеща съдействие за изографисването на църквата.

Старият храм "Всех Святих" е построен в края на 19 век с дарения от християни. През 1965 г. е предаден на Градския народен съвет, а инвентарът е демонтиран и отнесен в храм "Св.Троица". Оставена почти десетилетие в забвение, църквата бавно се руши. През 1975 г. храмът е разрушен изцяло, а три години по-късно на негово място се открива новопостроеният Пантеон на възрожденците по случай 100-годишнината от Освобождението на България от турско робство.

Първата стъпка за възстановяването на храма е през октомври 1998 г. Тогава главата на Българската православна църква Патриарх Максим освети мястото на новия храм и направи символичната първа копка на отредения за градежа терен – в Парка на възрожденците, недалеч от Руските гробища, а в изкопа бяха положени камък и послание до поколенията, подписано от много русенци. За изграждането на православния храм в началото на 2007 г. бе създадено Сдружение “Всех Святих”, чийто съпредседатели са Негово високопреосвещенство Русенският Митрополит Неофит и кметът на Община Русе Божидар Йотов.

За възстановяването на храма бяха организирани дарителски акции, в които се включиха родолюбиви християни от Русе, страната и чужбина, загърбили различия и политически пристрастия.