Президент, министър и кмет откриха нов завод в Русе
Президент, министър и кмет откриха нов завод в Русе / netinfo

Президентът Росен Плевнелиев, министърът на икономиката и енергетиката  Васил Щонов и кметът на Русе Пламен Стоилов присъстваха днес на официалното откриване на новия завод на „Витте Аутомотив“ в Индустриалния парк.

Преди да бъде прерязана лентата на новата придобивка, държавният глава благодари на германските инвеститори и на местната власт за постигнатото от тях за по-малко от година, като заяви: „Днес заводът е факт, това е изключително важна за региона, за Русе и България инвестиция, тя ще даде препитание на хиляди семейства, ще отвори възможности за местния бизнес, ще създаде икономическа перспектива за региона.“

Според президента е гордост за нас да работим със световен лидер , какъвто е „Витте Аутомотив“, защото благодарение на инвестиции като на тази компания, България вече е фактор в автомобилния клъстер и производството на компоненти за автомобилната индустрия в Европа и по света.  Днес  от всеки 10 автомобила, които се движат и произвеждат в Европа, 8 имат български компоненти, подчерта Росен Плевнелиев.

Кметът Пламен Стоилов изтъкна, че е имало пълно единовействие от страна на институциите и инвеститора, за да се стигне днес до този резултат. „Откриваме един модерен завод, гордост за Русе и България. Нашият град заявява претенции за водещ автомобилен клъстер“, заяви още Стоилов.

Над 100 компании оформят автомобилния клъстер в България, а в последните 3 години. оборотът му се е удвоил и днес достига 1,5 млрд. лева, а в бранша работят  15 хиляди души. Очаква се следващите 5 години да бъде постигат двоен ръст.

С въвеждането в експлоатация на новата фабрика на „Витте Аутомотив“ в нея са започнали работа 180 работника, а сега те наближават вече 300 души. Президентът бе изключително впечатлен от работата на екипа на компанията и институциите, благодарение на които от първата копка до производството е изминала само година.

Управителят на дружеството Томаш Йиндра изтъкна, че  България и Русе са избрани след сериозно проучване. Стратегическото положение на града, както и възможностите, които предоставя Русенският университет.

Преди официалното откриване на завода в зала „Европа“ в Доходното здание се проведе  среща на тема „Инвестиционни стратегии и перспективи пред Русе“. По време на форума кметът на Русе Пламен Стоилов подчерта, че заводът на германската фирма за заключаващи автомобилни устройства е пример за успешна чуждестранна инвестиция на зелено в България и е от изключително  значение за развитието на бизнеса и заетостта в града.  Затова кметът Пламен Стоилов удостои с плакет „Русе“ Томаш Йиндра.

„ВИТТЕ Аутомотив“ е създадена в далечната 1899 година. Първоначално тя прави ключалки за куфари, а през 1935 година започва да прави заключващи механизми за автомобилната компания „Фолксваген“. Днес тя е на световния пазар, има клиенти в цял свят. В Русе компанията има дългосрочни планове за развитие и разширяване на производството. Тази година тя е с оборот 25 млн. евро, но смята да го утрои.