През август започва кастрация на кучетата в крайните квартали
През август започва кастрация на кучетата в крайните квартали / netinfo

Кастриране на кучетата в крайните квартали на града започва през август, съобщи управителят на Общинския приют д-р Станчев. След 10 август ще бъде изготвен график, по който екип на приюта ще обикаля Русе. Ресурса обаче е недостатъчен, затова вероятно ще бъдат назначени още хора, сред които ветеринарен лекар и хигиенист. Ще се търси възможност и за осигуряване на още един автомобил за прибиране на бездомни кучета. В момента тече процедурата за възлагане на обществена поръчка за изграждане на нови клетки в приюта, съобщи зам.кметът Орлин Лазаров. От началото на годината там са настанени 302 животни, за същия перод са подадени общо 61 жалби на граждани, свързани с агресивни кучета.

Най-тежко е положението на ул. „Кръстец”, в близост до жп гарата, м-у Захарна фабрика и ЛВЗ, край стадион "Локомотив" и Товарна гара, където е концентрацията на бездомните животни е най-голяма.

Орлин Лазаров съобщи още, че се работи заедно с неправителствени организации и Инспектората по образование, за провеждането на часове в детски градини и училища, свързани с хуманното отношение към животните. Ще бъдат издадени брошури и информационни материали. Управителят на приюта д-р Станчев съобщи още, че има идея за обособяване в приюта и на отделение за бездомни котки.