Превенция срещу хепатит “А” предприе община Силистра
Превенция срещу хепатит “А” предприе община Силистра / netinfo
Инициативата е на общинската дирекция “Здравеопазване и социална политика” и е във връзка с повишената заболяемост от хепатит “А” в Южна България, обясни експертката по детско и училищно здравеопазване Веска Иванова. Тя предвижда разпространение на информационни материали и осъществяване на засилен контрол на чистотата в райони с преобладаващо ромско население.

Засега специалистите от здравната дирекция са отпечатали 1000 дипляни. За разпространението основно ще се разчита на обществените възпитатели, които, според лятната им програма за работа, обхождат всеки ден места с голяма концентрация на хора в града, заяви секретарят на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни Велислава Андреева. Към информационната кампания се приобщават двамата общопрактикуващи лекари – д-р Веселин Думанов и д-р Тихомир Трифонов, които работят в населения предимно с роми квартал “Карото” в близкото до Силистра село Калипетрово.

Със засилен контрол за хигиената в района се ангажира общинската дирекция по устройство на територията. Ще бъдат дезинфекцирани контейнерите за отпадъци и ще зачести извозването им, обеща ресорният специалист от общината Ангел Недков.