/ iStock/Getty Images
"В Русе предстои изпълнението на мащабен ремонт на канализационната мрежа, възложител на който е дружеството "ВиК" в града.

Дейностите ще обхванат кварталите "Средна кула", "Долапите" и централната градска част", съобщи заместник-кметът по устройство на територията Магдалина Илиева.

По думите й, ще бъде изискана своевременна информация за графика и обходните маршрути, която ще бъде публикувана на сайта на общината.

Община Русе закупи нова техника за почистване на улици и паркове

Въпреки че кметството не е възложител на проекта, е ангажиран ВиК-инженер, който да бъде в постоянна връзка с дружеството за качеството и организацията на изпълнение.

Контролът ще осигури безопасното придвижване на граждани и транспортни средства. 
По информация от "ВиК" началото на проекта ще бъде поставено през март тази година в кварталите "Средна кула" и "Долапите", като трябва да приключи до средата на 2022 година.

За водния проект в централната градска част все още не е избран изпълнител поради обжалване на процедурата. 
Заместник-кметът по комунални дейности на Русе информира, че през миналата година общинското предприятие "Комунални дейности" е преасфалтирало 14 улични участъка и паркинги в града, а седем улици са с цялостно подменена асфалтова настилка.

Директорът на "Комунални дейности" Митко Чокоев съобщи, че през тази година ще бъде сформирана група от работници за ремонти на тротоарни настилки. Идеята е повечето дейности да се извършват от общината, а не от външни фирми, тъй като ремонтът се оскъпява с около 25-30 процента.
БТА