Представят поезията на русенска емигрантка в КДК
Представят поезията на русенска емигрантка в КДК / netinfo

Клубът на дейците на културата е домакин на поетична вечер, в която ще бъде представено творчеството на Свежа Дачева. Поезията на авторката ще бъде презентирана от 18.00 ч. от журналистката Мира Душкова. По стихосбирките актрисата Мариана Крумова, поетесата Иглика Пеева и пианистката Ина Стойкова ще представят поетично-музикална композиция.

Поетичната вечер се организира в рамките на подета от КДК инициатива да представя изявени творци в областта на културата и изкуството, свързани с Русе.

Свежа Дачева емигрира от страната през 1983. През 1988 г. се установява в Швеция. Занимава се с научна работа в областта на фолклористиката, етнологията, митологията. Превежда от шведски на български. Автор е на стихосбирките: „Додето с тръбен вик отвърна“ (1994), „Черни диаманти“, "Писмо от птичи стъпки", „Сенки от друго измерение“, "Трева между паважа", "В очакване на чужденеца" и "Случаен пътник", както и на интердискусионното научно изследване „За доброто и за лошото момиче“ (2000). Творбите й са превеждани на английски и на шведски език.