Предлагат обучение на младежи, напуснали училище
Предлагат обучение на младежи, напуснали училище / netinfo
Проектът “Младежи, напуснали училище” е променен и предлага нови възможности, съобщават от Агенцията по заетостта. Промените целят да се намали броят на безработните младежи без образователна и професионална подготовка, чрез финансиране на тяхното теоретично и практическо обучение, включително и на работни места под ръководството на наставник.

Предоставят се две възможности за младежи до 29 години, регистрирани като безработни, които са отпаднали от училище, преди да завършат основно или средно образование:

обучение чрез включване в курс за придобиване на професионална квалификация. От държавния бюджет се предоставят средства както за провеждане на обучението, така и за стипендия, квартира и транспорт на всеки курсист за времето на обучение. На успешно завършилите обучение за професионална квалификация се осигурява и стажуване чрез работа по придобитата специалност за срок от 6 месеца;

чиракуване по условията на чл.55г от ЗНЗ - работа на наетите по проекта младежи под ръководството на работник или служител, който притежава съответната квалификация и поне 3-годишен опит и който да бъде “наставник”, т.е. в процеса на работа да обучава наетия за чиракуване младеж.

За всеки безработен младеж, включен в стажуване на пълно работно време или за чиракуване на пълно/непълно работно време на работодателя се предоставят средства за: трудово възнаграждение, допълнителни възнаграждения по минимални размери; възнаграждения за основен платен годишен отпуск; парични възнаграждения; дължими вноски за сметка на работодателя и вноските за фонд “Безработица”. Периодът, за който се предоставят субсидиите, е 6 месеца за стажуване и не повече от 12 месеца за чиракуване.

Важно уточнение е, че на работодателите, които наемат младежи за чиракуване, от държавния бюджет се предоставят средства и за допълнително трудово възнаграждение за наставника - освен за първите 12 месеца, но и за още една година, в случай че работодателят осигури последваща заетост на наетия за чиракуване младеж.

Работодателите осигуряват средства за обезпечаване на всички задължителни плащания по Кодекса на труда, които не се поемат от държавния бюджет, и осигуровките върху тях.

Повече информация по проекта “Младежи, напуснали училище”, начина и необходимите документи за кандидатстване може да се получи в съответните дирекции “Бюро по труда”, както и от интернет страницата на Агенцията по заетостта – www.az.government.bg