/ Thinkstock/Getty Images
Традиционният празник на ябълката ще се проведе в събота /1 септември/ в русенското село Екзарх Йосиф, съобщи за Дарик кметът Илия Данев. 27 сорта ябълки ще покажат местните производители. Освен това ще има кулинарна изложба на сладкиши, приготвени с вкусния плод.

Празникът започва в 10.30 часа с концерт и официално откриване. Сред изпълнителите са Пепи Христова и Сунай Чалъков, а гости ще бъдат депутатите от ГЕРБ Светлана Ангелова и Адриан Райков. От 13 до 16 часа в концертната програма ще се включат самодейни състави от региона.

Влатко Стефановски в Русе на 8 септември

Ще има награди и грамоти за участниците.
Традиция за селото е именно на празника на ябълката да се сдобие с нещо ново. Предишните години е бил открит ремонтирания социален патронаж, а тази година, макар и малко по-късно, не на самия ден, в селото ще бъде открит еко кът с много игрища и беседки, съобщи още кметът.

Гостите на празника ще могат да разгледат и зоо къта в с. Екзарх Йосиф, който периодично се обогатява с нови животни. Сред обитателите му са камила, щрауси, диви прасенца, елен лопатар, благороден елен, пауни, понита.