Правителството прие планове за развитие на шестте региона в България
Правителството прие планове за развитие на шестте региона в България / Дарик Русе, архив

Целите по отношение на Северен централен регион /който се състои от 5 административно-териториални области: Велико Търново, Габрово, Силистра, Разград, Русе, с център Русе/ са насочени към стимулиране на социално-икономическото развитие на най-изостаналите общини и населени места, като по този начин ще се намалят вътрешнорегионалните различия и ще се даде тласък на цялостното развитие на района.

Усилията за постигане на по-доброто развитие на района са фокусирани най-вече в предоставяне на оптимални условия за бизнес с акцент върху малките и средните предприятия, разнообразяване на икономиката в селските райони и генериране на приходи от по-висока добавена стойност на селскостопанската продукция. Ще може да се развие силен туристически сектор, основан на богатото природно и културно наследство и стимулиране на специфични за района видове туризъм, изграждане на коридори с национална и общо европейска значимост.

Стратегическите цели на регионалната политика в Североизточния регион са насочени в няколко сфери: развитие на пътната и ж.п. инфраструктура на Общоевропейските транспортни коридори VII, VIII, IX и ТРАСЕКА – доизграждане на АМ „ Хемус“, изграждане на скоростни пътища Русе-Шумен, Варна-Дуранкулак и АМ „ Черно море“.