Поздравяват здравните работници в Русе с концерт
Поздравяват здравните работници в Русе с концерт / dariknews.bg, архив

Концерт, посветен на Деня на здравния работник ще се проведе от 12.00 часа в голямата зала на Доходно здание. Организатор е Общинския младежки дом, който е и рожденик на този ден. Участници в концерта ще са Танцово Студио „Импулс”, Фолклорно Танцово Студио „Зора”, участникът в Детската Евровизия Иван Иванов, финалистите в първия сезон на „България търси талант” – Група „Ефект” от Плевен, както и Хор „Георги Победоносец и Клуб по ушу „Калагия”. Входът е свободен.

Световният ден на здравето се празнува на 7 април и отбелязва деня на основаването на Световната здравна организация през 1948 година. Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана СЗО. Мотото тази година е: "Контролирай кръвното си налягане".

СЗО отчита, че в началото на 21 век хипертонията се е превърнала в глобален проблем за общественото здраве и в тази връзка организацията разработи през 2013 година глобален документ във връзка с високото кръвно налягане. В документа се подчертава ангажимента на правителствата, здравните работници, гражданското общество и частния сектор да обединят усилия за намаляване на високото кръвно налягане и негативното му въздействие върху здравето на пациентите.