Поставят 10 светещи инфо табла по течението на Дунав
Поставят 10 светещи инфо табла по течението на Дунав / Дарик Русе, архив

Има идея за създаването на Речен клъстер в Русе, съобщи директорът на АППД Георги Георгиев. Той може да обедини фирми, чиято дейност е свързана с река Дунав, в него могат да влязат Пристанищна и Морска администрации, както и АППД, коментира Георгиев. Целта му е да обедини усилията на всички негови членове, които ще могат по-лесно да се рекламират, да намират пазари и да кандидатстват по европейски проекти.

Георгиев съобщи още, че до 3 седмици ще бъде взето решение кой ще бъде доставчикът на нефтосъбирача, за който Агенцията кандидатства по ОП „Околна среда”.  Подадени са 3 оферти, като и трите са равностойни, в момента комисия преглежда тръжната документация, съобщи директорът на АППД. Срокът за доставка е края на 2014 г.

Друга новост, по която се работи в момента е изграждането на информационната речна система. Догодина тя трябва да бъде готова и да предоставя онлайн информация за състоянието на корабоплаването. Предвижда се в българския участък на реката да бъдат изградени 10 автоматични хидрометеорологични системи. Това са светещи табла, които ще дават денонощна информация на корабоплавателите. Те трябва да заработят до средата на декември тази година.