Помагат на 20 деца за провеждането на конна терапия
Помагат на 20 деца за провеждането на конна терапия / снимка:Еквилибриум

Сдружение „Еквилибриум“ ще осигури занимания по езда за 20 деца с увреждания с помощта на спонсор. Кампанията се организира с подкрепата на Фондация „Помощ за благотворителността в България“ и се реализира от „Еквилибриум“ за град Русе.

От няколко години сдружение „Еквилибриум“ работи за развитие и надграждане на терапевтичната и социализираща работа за деца в неравностойно положение, чрез съвместни проекти с конните бази в град Русе. Практиката ни показва, че хипотерапията дава изключително добри резултати при децата с двигателни и ментални затруднения, но също така конния спорт, взаимодействието с жокеи, треньори и животни и участие в грижите за конете, оказва благотворно влияние при деца с проблемно поведение и социална дезадаптация.

Участниците в проекта ще бъдат разделени в две групи. Първата група се състои от 10 деца, които са с различни двигателни и мeнтални затруднения с поставени диагнози като: ДЦП, умствено изоставане, разстройства от аутистичния спектър, хиперактивност и дефицит на вниманието, слепота и др. Пет от тях са настанени в Център за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания. Останалите живеят и учат в гр. Русе и се отглеждат от своите родители.

Децата от втората група ползват услуги в Центъра за работа с деца на улицата към Комплекса за социални услуги за деца и семейства – Русе. Те са физически и психически здрави, но имат проблеми, произтичащи от семейната и социалната среда, в която живеят. При тях се наблюдават различни  отклонения в поведението, липса на мотивация за учене и посещаване на училище, липса на устойчивост на вниманието, проблеми в общуването, социализацията и реализацията.