Полски лекар учи колеги в Медика Кор на нов метод на лечение
Полски лекар учи колеги в Медика Кор на нов метод на лечение / снимка:Медика Кор

Полският лекар Адам Запазник пристигна в русенската клиника за инвазивна кардиология „Медика кор”. Той е в Русе в качеството си на референт за Европа на японския метод за лечение на тумори в черния дроб. Преди седмица от Медика обявиха, че започват прилагането на новия метод, но в началото изискването е да има специалист-референт, който да наблюдава процеса. Той удостоверява, че определени лекари, на определни места, владеят метода и е безопасно да го прилагат.

Смисълът на т.нар. метод на лечение с лекарствено натоварени сфери е да се осигури голяма доха химиотерапевт на засегнатото място, без да засяга останалата част от организма. Идеята е удължаване живота на пациента при добро качество, обясни д-р Валентин Кръстев от Враца. Днес под ръководството на д-р Запазник той приложи метода на трима русенски пациенти с чернодробен карцином-две жени на по 58 и 78 години и мъж на 69 години. Всичко е минало гладко и те се чувстват добре. Д-р Запазник заяви, че е впечатлен от съвместната работа с българския си колега и че Кръстев е готов да прави такива процедури. Той пък от своя страна ще обучава други български лекари.

Статистиката сочи, че годишно на около 350-400 българи се открива първичен чернодробен карцином. Подходящи за прилагане на метода обаче са само около 150 от тях. При успех животът им може да се удължи с около 4 години, каза още д-р Кръстев. В региона Русе, Разград и Силистра са издирени около 80 човека с това заболяване, но се оказало, че много от тях са неподходящи за процедурата и в крайна сметка са останали 7-8 човека, на които може да бъде приложена.

Директорът на Медика Кор д-р Панайотов заяви, че след като процедурата бъде извършена на 10 пациенти ще се кандидатства пред Здравната каса за финансирането й и включването й като клинична пътека.