Подписан е меморандум за сътрудничество между администрацията, научните среди и бизнеса Русе – Гюргево – Букурещ
Подписан е меморандум за сътрудничество между администрацията, научните среди и бизнеса Русе – Гюргево – Букурещ / DarikNews

В Зала 1 на Областна администрация – Русе се проведе научно-технически симпозиум, на който беше подписан меморандум за трансгранично сътрудничество между администрацията, научните среди и бизнеса Русе – Гюргево – Букурещ.

В състава на българската делегация бяха областният управител на област Русе – Стефко Бурджиев, ректорът на РУ „Ангел Кънчев” – чл. кор. проф. д-р Христо Белоев, проф. д-р Кирил Стойчев – помощник директор на Института по маталознание, съоражения и технологии към БАН, г-жа Лили Ганчева – изпълнителен директор на Еврорегион „Данубиус”, доц. д-р инж. Даниел Братанов – РУ „Ангел Кънчев”, доц. д-р Галина Дякова – Вр. Ид. директор на Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик” Русе, инж. Цонка Христова – Директор на Дирекция Природен парк „Русенски Лом”, г-жа Мария Пеева – координатор на Регионален академичен център Русе и доц. Елена Кистанова от Института по биология и имунология на размножаването „Академик Кирил Братанов”. От румънска страна присъстваха акад. Александру Богдан – директор на Центъра за биоразнообразие, Йоан Драган – експерт по лозарство и винарство , г-жа Мариана Пипириджини – икономически директор на Центъра, проф. Мариана Трандафир – зам. ректор на университет „Данубиус” – Галац, г-жа Дана Мирча – експерт по здравеопазване, външен сътрудник на Центъра, г-н Виктор Фичук – изпълнителен директор на Фондация Академично имущество на Румънската Академия и г-н Дору Драгомир – председател на Двустранната търговска камара България-Румъния.

В приветствието си областният управител Стефко Бурджиев поздрави всички присъстващи и изрази удоволствието, че меморандумът ще отвори много възможности за сътрудничество между двете страни. Той изрази своята увереност, че провелият се научно-технически симпозиум и подписаният меморандум са в точния момент и това ще се отрази положително на Еврорегиона.

От своя страна академик Александру Богдан каза, че гаранция за успеха на тази среща е присъствието на трите важни пилона: държавна администрация, представители на научните среди от двете страни и представители на бизнеса в лицето на Двустранната търговска камара България – Румъния. Подписването на меморандума е пример за добра практика не само за България и Румъния, но и за други страни. Според него срещата е била на много високо ниво, което е достатъчна атестация за успеха на меморандума. Академик Богдан обобщи, че всички институции, работещи  за доброто на хората могат да обособят Еврорегион Русе – Гюргево - Букурещ като Био еврорегион, Еко еврорегион и Регион с биоземеделие. Не на последно място той отправи адмирации към Еврорегион „Данубиус” в лицето на Лили Ганчева за изключително доброто съдържание на текста на меморандума.

 

В края на срещата подписите си положиха областният управител Стефко Бурджиев, акад. Александру Богдан, чл. кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, проф. Кирил Стойчев, г-жа Лили Ганчева, г-н Дору Драгомир и г-жа Мария Пеева.