Подаваме молби за първолак след 30 май
Подаваме молби за първолак след 30 май / Darik-Ruse

Подаването на молби за постъпване в първи клас започва от 30 май и ще продължи до 15 юни, съобщи началникът на Инспектората по образование в Русе Димитър Райнов. До средата на месец април пък училищните ръководства трябва да определят критерии, по които ще се извършва приемът тази година. Препоръки за изготвянето им са разпратени от образователното министерство до регионалните инспекторати преди няколко дни.

Приемането на родителски молби преди този срок е нерегламентирано, а и датата на подаване на документите не е предимство при класирането на първокласниците, каза още пред Дарик Райнов. По думите му фиксирането на срок за прием на молбите ще улесни родителите. Те ще разполагат с 13 работни дни /от 30 май до 15 юни/ да подадат молби като няма ограничения за броя на училищата, в които ще кандидатства първокласник.

Срокът за класиране ще определят самите школа. Пак те, след средата на април, ще трябва да огласят какви критериите за приема са избрали. Според образователни експерти, адресната регистрация, братя и сестри в същото училище или деца със специфични потребности, вероятно ще бъдат предпочетени от училищата при класиране на децата. Записването ще се извършва само с удостоверение за завършена предучилищна група. В Русе да прекрачат прага на училище се очакват между 1800-1900 първолака. Данните са на база броя на децата в предучилищните групи.