По местата. Готови!Старт!
По местата. Готови!Старт! / Дарик Русе, архив

От днес до 21 юни Международно Дружество „Елиас Канети“ ще представи редица културни събития в рамките на художествения проект „По местата. Градът като площадка за игра”, който ще премине под егидата на кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата 2019. В рамките на проекта немският творец Маркус Буткерайт ще изследва Русе, като реализира една арт интервенция в сферата на наземното изкуство, която ще включва своеобразна игра с намиращите се в града обекти и структури. За целта е нужно активното участие на много и различни хора: деца, младежи, възрастни, всички са добре дошли.

Русенската публика имаше възможност да се запознае отблизо с работата на Маркус Буткерайт, по време на неговия ърбан арт проект Reclaim the Subway!, в който взеха участие русенски ученици от  Математическа гимназия „Баба Тонка“, като заедно почистиха и изрисуваха затворения подлез, намиращ се в непосредствена близост до Гимназията, като му вдъхнаха нов живот, придавайки му приветлив и младежки облик.

Днес от 11.00 ч. в Дом Канети друг немски автор - Томас Брацке ще представи уъркшопа си „Пиша & рисувам, докато слушам Русе”. В края на юни 2012 г. Брацке заедно с група деца и младежи обиколи улиците и разгледа сградите в Русе в търсене на места, които могат да бъдат преобразени. В четиридневен уъркшоп групата видя града в нова, необичайна светлина, събра материали и идеи, за да представи след това в изложба конкретни предложения за промени в градското пространство.

По време на уъркшопа „Пиша & рисувам, докато слушам Русе“ Томас Брацке отново заедно с група ученици, ще търси различни места в града, които го провокират или разказват истории. През това време той ще рисува или записва това, което събужда в него срещата с избраните места, където и в последствие ще бъдат поставени готовите рисунки и текстове. Тази публична изложба ще може да бъде видяна в града в продължение на няколко седмици.