Плувците-ветерани на "Ирис" отново с успехи
Плувците-ветерани на "Ирис" отново с успехи / netinfo
На 21-22 октомври т.г. град Решица, Западна Румъния /67 хиляди жители/, бе домакин на Десети юбилеен международен турнир по плуване за ветерани. Състезанието се проведе на обновен 50-метров басейн с отлично подготвена и вградена в съоръжението електронна уредба с табло за следене на резултати и подреждане по време на провежданите дисциплини. Участваха 80 плувци от Румъния, Унгария, Австрия и България – общо 19 отбора.

Републиканският ветерански шампион за 2017 г. - отборът на „Ирис“-Русе, бе представен от мини състав от четирима шампиони - Тодор Керчев, Николай Ханджиев, Веселин Василев и Иван Грозданов, които направиха поредното си силно представяне в двудневната тежка надпревара.

За отбелязване е, че в Румъния няма държавно организирано ветеранско плуване в национален мащаб, както в България. Така турнирите - колкото и да са добре организирани и силни като резултати, са въпрос на локална /местна/ организация. Годишно се провеждат около 25 ветерански плувни състезания.

В подкрепа на това е и фактът, че за последните 5 години в Румъния са изградени 15 нови плувни басейна и са реновирани 7. Програмата включваше всички одобрени от Международната федерация по плуване дисциплини - 50 и 100 м от всички стилове, 200 м съчетано плуване и 400 м свободен стил, Домакините познаваха русенските плувци от участията им през 2016-2017 година в изобилието от плувни турнири за ветерани в Румъния, тъй като те вече са традиционни участници във всички подобни състезания в северната ни съседка.

Състезателите от „Ирис”-Русе Тодор Керчев-Паная и Николай Ханджиев взеха по четири златни медала, Веселин Василев – два златни и три сребърни, и Иван Грозданов - два бронзови. Всъщност отлично бе представянето на другите български отбори – „Атомик”-Козлодуй и „Доростол”-Силистра. Марин Драганов, Георги Горанов и Катя Карастанева от Козлодуй са призьори, а силистренският ветеран Валери Мирчовски е златен медалист на 100 м бътерфлай.

Плувците ветерани на „Ирис” са комплексен шампион на България

Основния приз - ШАМПИОН НА СЪСТЕЗАНИЕТО - се връчва на плувец ветеран, който по точковата системата на световната плувна федерация постигне най-добър резултат на 200 м съчетано плуване, и на плувкиня ветеранка, която по точковата системата на световната плувна федерация постигне най-добър резултат на 100 м бруст. Призовете са в чест на местния легендарен треньор Йоан Шустер, дал първи старт на много известни атлети в Румъния. Тази година призовете спечелиха местният любимец Джордж Орзанеску /35 г./ от Решица и Диана Поп /37 г./ от Плоещ.

Организаторите уважиха първото участие на български плувци в турнира с много местни сувенири и информационни материали. От своя страна „Ирис”-Русе също връчи на всички отбори календар на плувците си ветерани, илюстрована история на град Русе „POINT OF VEW: ROUSSE“, бизнес издание на Община Русе и естествено меомориални флагчета на плувния клуб с обща снимка на всички ветерани. И един любопитен факт за Решица: Тук се намира един от най-големите музеи на парни локомотиви в света, наброяващ 25 „ветерана”.