Планират 40 млн. лв. инвестиции за отваряне на летището в Русе
Планират 40 млн. лв. инвестиции за отваряне на летището в Русе / netinfo

Държавата планира да възстанови затвореното преди 20 години летище Русе. Това съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев по време на организираната в Пловдив от в. „Стандарт” дискусия за развитието на летищната инфраструктура.

Той поясни, че най-вероятно в Русе ще бъде приложен моделът на пловдивския аеропорт – с първоначални инвестиции от страна на държавата и на следващ етап с концесиониране, включително и частично, след приемане на предложените промени в Закона за концесиите. Там са необходими около 40 млн. лева, които обаче ще се влагат основно във възстановяване на пистата. Според министър Мутафчиев, сградата на терминала в Русе – с леки подобрения и частични ремонти, може да се използва на първоначалния етап след възстановяването на полетите.

Обсъжда се възможността инвестициите и управлението на русенското летище да бъдат поети от Летище София. „Това е единият вариант, който се обсъжда. Не забравяйте, че Летище София има особен статут, говоря за оператора, тъй като той има подписан договор с държавата да изплаща кредитите по новата писта и новия терминал. Така че това е въпрос на финансови сметки. В тях е решението. Ако не могат да поемат този риск, ще го поеме държавата”, каза министър Мутафчиев.