Пишман скотовъд запали къща и кошара
Пишман скотовъд запали къща и кошара / netinfo
Електрическа крушка подпали къща на ул. “Мальовица”. Пожарът се е разразил снощи. За потушаването му са били необходими общо седем екипа пожарникари и полицаи. Повикани са още екип на ЕОН за изключване на електричеството към сградата и две линейки на Спешна помощ.

При пристигане на място огнеборците установяват, че гори навес за животни направен от черги, кашони и други подръчни материали. Огънят е бил обхванал и покрива на намиращата се в близост къща-близнак. Част от служителите са започнали веднага гасене, а другите са влезли в къщата за да проверят дали има хора.

Пожарникарите са спасили трима човека в сградата. Откъм горящата сграда са извадили мъж и жена. След започването на пожара 79-годишният стопанин Р.Д. се е уплашил и е избягал да се скрие в помещение на втория етаж, смятат полицаите. След него са тръгнали козите, които са излезли от кошарата, а след тях и жената с която е живеел в жилището на същия етаж. От другата къща служителите на реда са извели още една възрастна жена. Тимата са били предадени на медицинските екипи за преглед.

Докато са спасявали хората на горния етаж един от двата, съхранявани там варела с различно количиство нафта, е гръмнал и течността се е разляла, което допълнително е затруднило гасенето. За щастие пожарникарите, които са били в близост по това време не са пострадали. Животните, които са били в кошарата не са пострадали, изведени са навреме. Установено било, че причина за възникване на пожара е неправилен монтаж на електрически проводник и осветителна крушка от един от стопаните в сградата.

При огледа станало ясно, че 79-годишният Р.Д. е монтирал кабел от покрива към кошарата, за да постави там осветление. Вероятно крушката, заради прегряване, се е счупила, започнали са искри и се е запалила слама в кошарата, а от там огнените езици са се прехвърлили към стряхата и покрива на къщата.