Петър Дънов се падна на кандидат-студентите по Български език
Петър Дънов се падна на кандидат-студентите по Български език / DarikNews

В Русенския университет се провежда изпитът по Български език, който отново е най-масовият в кандидатстудентската кампания на висшето училище. Темите по избор в изпитния тест, които се паднаха „Човекът и народът”, „Мъдростта е нещо повече от знанието (Петър Дънов)”.

Изпитът се провежда в Русе, Силистра, Разград, Плевен и Монтана. Избран е като входен от близо 500 младежи, подали документи за специалности като „Право”, „Предучилищна и начална училищна педагогика”, „Начална училищна педагогика и чужд език”, „Социална педагогика”, „Български език и история”, „Български език и чужд език”, икономически, управленски и информатични  и всички инженерни специалности. Наред с История на България тестът по български език е задължителен за специалност „Право“.

Тестът по Български език проверява правописната, пунктуационната култура на кандидатстудентите и уменията им да изграждат текст. Съставен е от четири задачи със специфична насоченост. Първите две проверяват владеенето на езикови норми за ятов преглас, вмъкване и изпадане на гласни, уподобяване и изпадане на съгласни, слято, полуслято и разделно писане при сложните и съставните думи, граматическа и лексикална коректност. Третата задача установява доколко кандидатстудентите са овладели правилата за използване на препинателните знаци вътре в изреченията и като граници на отделните изречения.

Четвъртата задача е творческа. Кандидатите трябва да напишат изложение от 2 до 3 страници по зададена тема на моралноетична, културологична или социална проблематика. Не се поставят никакви ограничения за жанра на съчинението. Критериите за оценяване отчитат цялостност и завършеност на текста, умението да се синтезира теза като смислово ядро на текста, излагането на собствено мнение и разсъждения, аргументиране, изразителност и богатство на речта.