“Патето” тръгва по русенските улици
“Патето” тръгва по русенските улици / netinfo
Официално регистриран електромобил тръгва за първи път по русенските улици. Колата ще управлява ректорът на Русенския университет доц. Христо Белоев с втори пилот доц. Велизара Пенчева. Електромобилът ще бъде съпровождан от тестовия Folkswagen Pasat на катедра „Транспорт” по маршрута: ул. „Янтра” – ул. „Доростол” – Пантеона – Халите – край Паметника на Ст. Караджа – ул. „Александровска” (пешеходна зона) – площад пред Община Русе. Там електромобилът ще бъде ритуално „кръстен” от кмета на Русе Божидар Йотов.

Пощенският автомобил, задвижван от електричество, е прототип на ековозилото Free Duck /Патето/. Той е разработен от учени и специалисти от два европейски университета и институции и организации от три държави, сред които е Русенският университет.

Целта на технологичната разработка е да се създаде пощенско транспортно средство за градски условия с подобрена енергийна ефективност и чувствително намаляване на вредните емисии във въздуха, като се заменят традиционните бензинови, дизелови и други двигатели с електрически и хибриден.

Максималната скорост на "Патето" е 45 km/час. Максимално му натоварване е 200 кг. Колата ще улеснява работата на русенските пощальони. Предвижда се всички пощи да ползват такива автомобили.