Отстреляха вреден дивеч в Сребърна
Отстреляха вреден дивеч в Сребърна / netinfo
Общо осем глигана, чакали и една лисица са отстреляни в района Поддържания резерват „Сребърна” край Силистра, където днес се проведе втора санитарна хайка за вреден дивеч. Това съобщи Красимир Киров от РИОСВ – Русе. Той участва в излета заедно с ловци от Силистра и от дружинките в селата Сребърна, Ветрен и Айдемир.

За да бъде регулирана числеността на вредния дивеч в „Сребърна” до края на януари експертите предвиждат да бъдат направени още три хайки. Те са предвидени в плана за управление на защитената зона, но не са провеждани от 2001 година.

През миналата пролет стадо глигани нападна пеликанската колония в периода на мътене. Уплашените птици изоставиха новото си гнездилище и се върнаха в старото. Част от двойките създадоха второ люпило.

Обстановката в резервата сега е спокойна. Заради 10-сантиметровата ледена покривка на водното огледало зимуващите в района лебеди, белочели гъски и няколко розови пеликана си намират храна по поречието на река Дунав и островите. При благоприятни климатични условия през февруари се очаква да започне миграцията на къдроглави пеликани към „Сребърна”.