Откриха академичната година в Русенския университет
Откриха академичната година в Русенския университет / Снимка: Русенски университет

Новоприетите студенти препълниха залата на „Канев Център“ на церемонията по откриване на Новата академична година в Русенския университет. Тържеството уважиха Генералният консул на Русия в Русе Татяна Грушко, вицеконсулът Марина Сергунина, кметът Пламен Стоилов, зам.-областният управител Валентин Колев, председателят на Общинския съвет, засл. проф. Васил Пенчев, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум, който за първи път бе гост на Русенския университет.

С над 2000 нови студенти започва учебната 2014-15 г. русенското висше училище. 33-ма от тях са приети с пълно отличие. От тяхно име приветствия поднесоха Биляна Великова, приета в специалност „Медицинска сестра“, и Петър Павлов от специалност „Технология и управление на транспорта“. В поздравленията си ректорът и високите гости подчертаха предимствата на Русенския университет и ролята му за развитието на града, региона и страната. Дядо Наум сподели с първокурсниците, че при откриването на учебната година в Богословския факултет всички отправят молитва към Бога да подкрепи усилията им в усвояването на знанието и призова тази молитва да бъде в душите на всички в залата.

Зам.-ректорът по научното и кадрово развитие, проф. Ангел Смрикаров съобщи, че през изтеклата академична година 80 преподаватели са придобили нови научни степени и академични длъжности. Сред тях са шестима професори.