Отчитат с ежемесечни доклади напредъка по деинституционализацията в област Русе
Отчитат с ежемесечни доклади напредъка по деинституционализацията в област Русе / netinfo

Ежемесечно да се изготвят доклади за напредъка по деинституционализацията. Това е едно от взетите решения на провелата се днес в Зала 1 на областната администрация работна среща за координиране на действията по изпълнението на проекти, към извеждането на деца от социалните домове. Тя беше водена от зам.областният управител Веско Маринов и беше свикана във връзка с писмо от социалния министър Тотю Младенов. В него, министърът акцентира върху основните приоритети на правителството в областта на подкрепата на децата и семействата. На срещата присъстваха представители на дирекциите за социално подпомагане от осемте общини в областта, на РИО, на РЗИ, на Ресурсен център и др.

В края на работната среща бяха взети следните решения:
1.    Да се планират и изпълнят мерки за съвместни дейности по деинституционализация между дирекциите за социално подпомагане и общините, в т. ч. организиране на мултидисциплинарни екипи.
2.    Ежемесечно да се изготвят доклади за напредъка по деинституционализация.
3.    Регионалната дирекция за социално подпомагане да предостави информация на сдружение „Еквилибриум“ за броя и профила на децата, оценени да ползват услугата „приемна грижа“.
4.    Екипите по приемна грижа да вземат участие в обученията на кандидатите за приемни семейства, организирани от сдружение „Еквилибриум“.