Отбелязваме световния ден за борба със СПИН
Отбелязваме световния ден за борба със СПИН / DarikNews

Редица инициативи ще се проведат във връзка с днешния Световен ден за борба срещу СПИН. Тази година кампанията преминава под мотото "ПРЕЗЕРВАТИРАЙ СЕ !". Тя е адресирана предимно към младите хора, с основна цел - да популяризира безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи и толерантното отношение към хората, живеещи със СПИН.

Доброволци от Фондация ”Център Надя” и БЧК ще разпространяват инфо-материали, кондоми и червени лентички по  русенските улици. От 11.00  до 16 часа във фоайето на Пленарна зала ще бъде открита АНТИСПИН кампания. На нея ще бъдат представени актуални данни. В математическата гимназия ще бъде организирана мултимедийна презентация, а вечерта в  Пленарна зала на Общината ще има концерт, посветен на Световния ден за борба със СПИН.

От 13:00 в  кв.”Селеметя” активисти на КАБКИС ще раздават информационни материали и презервативи. Към 15 май официално регистрираните в Министерство на здравеопазването ХИВ-позитивни са общо 1160  души. Броят на новорегистрираните от началото на годината е 51, като 60% от тях са млади хора на възраст от 17 до 29 години

То звучи особено актуално на фона на статистиката, която сочи, че 40 % от младите хора у нас на възраст 16-17 години осъществяват първия си сексуален контакт без презерватив. 5 милиона са млади хора в света на възраст 15 - 24 години, живеещи с вируса на ХИВ.