Oспорвана битка за тазгодишното издание на наградите Елиас Канети
Oспорвана битка за тазгодишното издание на наградите Елиас Канети / Дарик Русе, архив

Тържествената церемония по връчване на Националната литературна награда „Елиас Канети“ ще се състои от 18 ч., в зала „Европа“ на Доходното здание. Наградата се учредява през 2005 г. от Община Русе със съдействието на Международно дружество „Елиас Канети“, в чест на 100-годишнината от рождението на родения в Русе писател-нобелист Елиас Канети. Тя се връчва на всеки две години, в навечерието на Деня на народните будители на съвременни български автори в областта на белетристиката и драматургията.

В тазгодишното шесто издание на конкурса, 7 са претендентите за приза „Елиас Канети“ в раздел „Белетристика“, селектирани сред 37 предложения от експертната комисия в състав проф. дфн Милена Кирова, проф. дфн Пенка Ангелова, доц. д-р Борис Минков, проф. дфн Виолета Дечева, писателката и носител на наградата за 2009 година Ивайла Александрова, д-р Мая Ангелова и Владислав Атанасов.

Номинирани за престижната титла са Иван Станков със „Спомени за вода. Dm“, Чавдар Ценов с „Отклонение наесен“, Людмил Тодоров с „Разглобено лято“, Христо Карастоянов с „Една и съща нощ“, Явор Цанев с „Вино за мъртвите“, Галин Никифоров с „Лисицата“ и Емилия Дворянова с романа „При входа на морето“. Имената на номинираните станаха ясни на 24 октомври след заседание на комисията по селекция и присъждане на наградата. В раздел „Драматургия“ номинации не бяха излъчени. Освен статуетка и грамота, големият победител ще получи парична награда в размер на 5000 лева и признанието на широката публика.

Носители на наградата от годината на нейното основаване до днес са такива популярни български писатели като Константин Илиев, Алек Попов, Ивайла Александрова, Галин Никифоров и последният носител на наградата за 2013 година – Милен Русков, с култовия роман „Възвишение“, който спечели и Наградата за литература на Европейския съюз през 2014 г.

Водещи на тържествената церемония ще бъдат актьорите от Русенския театър Ралица Константинова и Ивайло Ненов. Всеки номиниран автор ще бъдe представен с кратки видео материали и интервюта, изработени от Телевизия TVN.

За празничната атмосфера на програмата ще допринесат и талантливите ученици от НУИ „Проф. В. Стоянов“ – Русе: пианистите Катрин Терзич и Николай Желязков, флейтистът Димитър Димитров и китаристите Калина Костадинова и Ерик Юргас.

На церемонията ще присъстват и част от номинираните автори, а наградата ще бъде връчена от г-н Димитър Наков, временно изпълняващ  длъжността Кмет на Община Русе.

Събитието се организира от Община Русе и е с вход свободен!