Осмата националната школа по информатика е в Русе
Осмата националната школа по информатика е в Русе / netinfo
Русенският университет е домакин на Националната лагер-школа по информатика за ученици и учители. Осмото й издание се открива тази вечер, то продължава до 5 юли. Школата се провежда под формата на лекции, практически занятия, контроли за селекция на националните отбори и спортни игри. Организатор на лагер-школата е Министерството на науката и образованието в партньорство със Съюза на математиците в България.

В края на форума ще бъдат определени националните отбори по информатика, които ще представят България на две международни състезания през тази година – Младежката балканска олимпиада по информатика през юли в Шумен и Международната олимпиада по информатика през август в Египет. Осмото издание на лагер-школата е част от подготовката и за ХХІ Международна олимпиада по информатика, която ще се проведе през 2009 г. в Пловдив.

67 ученици от 4-ти до 12-ти клас са подбрани за участие от Националната ранг листа по информатика, поддържана от Експертната национална комисия по информатика към МОН. 12 от тях са русенски ученици. Ранг листата отчита постиженията на българските ученици по класове на базата на участията им в състезанията по информатика.