Оригинали на Гоя, Салвадор Дали, Пикасо, ще видим в Русе
Оригинали на Гоя, Салвадор Дали, Пикасо, ще видим в Русе / netinfo

Творби на световноизвестни испански художници ще гостуват в Русе в продължение на 2 седмици. Инициатор на събитието е Арт център RG_21. За пръв път в България частна галерия, по собствена инициатива и със собствено финансиране, представя изложба от фонда на Национална галерия за чуждестранно изкуство. Експозицията представя 74 графики на 14 испански творци.

Публиката в Русе ще види за пръв път оригинали на световноизвестните имена в испанското изкуство Франсиско Гоя, Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Лусио Муньос, Рафаел Канагор, Еусебио Семпере, Амадео Габино, Хосе Кабайеро, Хосе Ернандес, Мануел Ривера, Никанор Пиньоле, Хуан Миро, Антони Клаве, Федерико Гарсия Лорка. Колекцията е събирана в продължение на повече от 30 години с усилията на много хора, институции и средства. Съществува още преди откриването на Националната галерия за чуждестранно изкуство, като притежание на Националната художествена галерия. Заслуга за създаването и развитието на колекцията имат Людмила Живкова и академик Светлин Русев, Владо Гоев, Хосе Кабайеро, испански художници и дипломати.

Откриването ще бъде на 15 март от 17.30 часа в галерията на ул. „Цар Калоян” 11А, бизнес център „Етър 1”. Изложбата е част от специалните съпътстващи събития на 49-ия Международен фестивал Мартенски музикални дни. Арт Център RG_21 издава художествен каталог с всички графики от колекцията.