Опасно горещо!
Опасно горещо! / Дарик Русе, Искра Георгиева

Код "червено" е обявен за шест области на страната - Русе, Велико Търново, Плевен,Ловеч, Враца и Монтана - заради очакваните високи температури над 40 - 41 градуса, съобщава на сайта си Националният институт по метеорология и хидрология при БАН.

Това е вторият червен код, който НИМХ обявява за това лято. Предишният се отнасяше за три области - Плевенска, Русенска и Великотърновска, по време на Горещниците - 15, 16 и 17 юли. Живакът на термометрите тогава показваше 43 градуса на сянка.

Код "червено" означава, че времето е много опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с изключителна интензивност.

Времето е много опасно, предупреждават и от НИМХ. Прогнозирани са метеорологични явления с изключителна интензивност. Възможни са големи щети. Явленията може да заплашват живота в голяма част от областта. Задължително следвайте разпорежданията и всички съвети, дадени от властите, и бъдете готови за извънредни мерки.

Във връзка с трайното засушаване на растителната покривка, сухото и горещо време, е необходимо повишено внимание при работа с източници на открит огън с цел предотвратяване възникването на полски и горски пожари.

Медиците съветват да се избягва излизането навън между 10 и 19 часа, както и да се излагате веднага на слънце, ако сте били на климатик. Рязката смята на температурите е опасна за деца, възрастни и хора със сърдечносъдови заболявания.

В останалите области на страната е обявен код "оранжево", тъй като се очакват максимални температури от 39 до 40 градуса.

От НИМХ-БАН предупреждават, че при код "оранжево" времето ще е горещо, а високите до 40 градуса температури ще са опасни за хората. Само на морския бряг максималните температури ще са по-ниски.

Съвет: На възрастните хора, хронично болните и малките деца се препоръчва да не излизат навън в най-горещите часове от деня, съветват лекарите. Добре е да се пият повече течности, като се избягват бирата и концентрирания алкохол. Ако все пак ви се наложи да бъдете извън домовете си - носете светли и широки дрехи, както и шапки.

Подробна прогноза за времето във всички населени места в България четете на Vremeto.bg.