РУ
РУ / netinfo
На посещение в Русенския университет бе Олга Серебринникова  - зам.-директор по развитие на експорта в Руската асоциация на производители на специализирани машини и оборудване РОССПЕЦМАШ. На срещата присъстваха чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев – председател на Общото събрание на Русенския университет, проф. д-р Генчо Попов – декан на Аграрно-индустриалния факултет и доц. д-р Калоян Стоянов – заместник-декан на същия факултет.
Чл.-кор. проф. Белоев запозна гостенката с профила на университета и примерите за добро партньорство между висшето училище и фирми-производители на селскостопанска техника, а също и с връзките и сътрудничеството с чуждестранни университети и по-специално – тези в Русия.
Г-жа Серебринникова информира ръководството за структурата на асоциацията, обединяваща 80 руски завода,  които освен селскостопанска техника, произвеждат и пътно-строително и друго транспортно оборудване.
Представителката на РОССПЕЦМАШ говори за интересите на руската страна към възможностите, които предоставя българският пазар. Тя разказа за руската Програма за поддръжка на експорта, като открои четирите отрасъла, за които по нея се предвиждат най-много средства: производствата на авиационна и железопътна техника, автомобилната промишленост и машиностроенето. Тя обяви и разработката на проект за създаване система за сервизно обслужване на експортируемата техника.
Гостенката представи възможностите на асоциацията да създаде курсове за обучение във висшите учебни заведения, включващи издаване на учебни пособия и предоставяне на машини-образци, които да бъдат на разположение на обучаемите.
От своя страна, чл.-кор. проф. Белоев изрази готовността на висшето училище за стартиране на сътрудничество, за преоборудване на лаборатории, за създаване на обучителен център и експониране на машини. Бяха обсъдени и възможностите за съвместно организиране на изложби в Русенския университет или на територията на града, като чл.-кор. проф. Белоев отбеляза, че може да съдейства за това и в качеството си на председател на Общински съвет – Русе.