Обсъдиха изграждането на интермодален терминал
Обсъдиха изграждането на интермодален терминал / снимка:Община Русе

 

Изграждане на интермодален терминал бе обсъдено на среща в Русе. На нея присъстваха представители на общинска и областна администрации. Проектът се работи от дълго време, а още от 2012 г.е започнало проучването на възможностите на подобни зони, припомни зам.кметът Димитър Наков.

Изграждането на подобен терминал е важно, тъй като по този начин ще се открият нови работни места, а Русе ще се обособи като транспортен и логистичен център. След реализирането на проекта в Русе ще бъде подобрено техническото състояние на железопътните линии и съоръжения, като част от Трансевропейската железопътна мрежа, очаква се и увеличаване на националния и международния трафик на комбинирани превози.

За реализацията на проекта ще се търси финансиране от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Изпълнението му е разделено на 5 фази, включващи изработване на предпроектни проучвания, идеен проект, изготвяне на Доклад за ОВОС, археологически проучвания, изготвяне на Формуляр за кандидатстване за осигуряване на финансиране, извършване на дейности по информация и публичност на проекта. Стойността на договора е близо 3 900 000 без ДДС, а общата стойност възлиза на 4 195 300 без ДДС.