Общински съвeтник топи колеги за конфликт на интереси
Общински съвeтник топи колеги за конфликт на интереси / netinfo

Сигнал до областния управител за конфликт на интереси е подал общинският съветник от Инициатив Русе Стефан Бучаков. Поводът е гласувания на предишната сесия на Общинския съвет устройствен план на площад „Батенберг”.

Според Бучаков е налице конфликт на интереси по отношение на общинските съветници от ГЕРБ.Става въпрос за два парцела, разположени на площада, срещу хотел „Космополитън”, в непосредствена близост до които сега има импровизиран паркинг. На сесията е гласувано собственикът на единия парцел, който е собственик и на хотела, да бъде обезщетен с другия парцел.

Въпросът е в това, че първото място е с размер от 267 кв.м, а обезщетението за него, гласувано на сесията, е земя с размер 480 кв.м., върху която се планира и построяването на 3-етажна сграда. Освен това оценката на имота на собственика на „Космополитън”, Красимир Даков, е от месец юли миналата година, което означава, че е изтекъл законовият 6-месечен срок на валидност. При това оценката е направена когато цените на недвижимите имоти са били с около 20-30% по-високи от настоящите и когато на мястото е имало къща, която към настоящия момент е съборена.

При гласуването на въпросното обезщетение са взели участие всички 13 съветници от ГЕРБ, което е явен конфликт на интереси, тъй като Даков е член на партията и един от основните й спонсори, смята Стефан Бучаков.