Общината подписва договора за ремонта на бул. Тутракан
Общината подписва договора за ремонта на бул. Тутракан / netinfo

Договор за финансиране по проект „Подобряване на достъпността на Еврорегион Русе-Гюргево с паневропейски транспортен коридор №9“ между Община Русе и Управляващия орган ще бъде подписан в Русе. Церемонията ще се състои от 10.00 ч. в Заседателната зала на Община Русе. Проектът се изпълнява по Програма трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 – 2013г. Партньори по него са Община Русе  и Община Гюргево. Домакин на събитието е кметът Пламен Стоилов.

От румънска страна ще присъстват държавният секретар на Министерство на регионалното развитие и туризма, Румъния Марчел Болош, ръководителят на Управляващия орган Юлиу Бара, зам.-кметът на Община Гюргево Александру Владу.

Българската страна ще бъде представлявана от Николина Николова - зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Основните цели на проекта са подобряване на транспортната инфраструктура и оптимизиране на координацията на трафика в трансграничната зона като част паневропейски транспортен коридор №9. На територията на Община Русе  това включва отсечката по бул.„Тутракан“ от Дунав мост до Захарна фабрика. Ще бъдат реконструирани и рехабилитирани основни комунални мрежи – електричество, вода и канализация, телекомуникации, а пътното платно ще бъде ремонтирано и разширено.

Ще бъде изработена и обща система за събиране, обработка и обмяна на информация, която ще позволи по-добро управление на трафика с цел предотвратяване на задръствания и пътно-транспортни произшествия.

Общият бюджет на проекта е 6,790 милиона евро. Средствата, осигурени от Европейския съюз, конкретно за Община Русе, са в размер на 4,668 милиона евро. Министерството на регионалното развитие и благоустройството осигурява от държавния бюджет близо 700 хиляди евро, а финансовото участие на Община Русе  възлиза на 166 хиляди евро.

Проектът „Подобряване на достъпността на Еврорегион Русе-Гюргево с паневропейски транспортен коридор №9“ е от изключителна важност, не само за Община Русе  и Община Гюргево, но и за успешното трансгранично сътрудничество между България и Румъния.