Община Силистра с инвестиции в кв. Изток и Север в следващите 7 години
Община Силистра с инвестиции в кв. Изток и Север в следващите 7 години / netinfo

Общинският съвет в Силистра определи три зони на въздействие по Интегрираният план за градско възстановяване и развитие на гр. Силистра. Проектът се създава, за да подпомогне осъществяването на визията за развитие на града до 2020 г., чрез реализация на проекти в градски територии в неудовлетворително състояние, с негативни тенденции в развитието и/или с нереализиран потенциал, с привличане и координирано управление на разнородни инвестиции, напомнят от общината.
Първите две цели са със социален харектер и целта им е да бъде подобрена жизнената среда в две самостоятелно обособени зони – Първа зона С1 за кварталите Юг1 и Юг3 и Втора зона-С2 в кварталите Север и Изток. Третата зона е с публични функции и предстои работа по важни обществени сгради, реконструкция на уличната мрежа и облагородавяне на пространствата с широко обществено значение.

Община Силистра с инвестиции в кв. Изток и Север в следващите 7 години
netinfo

ЗОНА С ПРЕОБЛАДАВАЩ СОЦИАЛЕН ХАРАКТЕР 2
В тази зона са обособени пет специфични цели:

Специфична цел 1 – Подобряване на физическата и жизнена градска среда, нейната достъпност, защитеност и хармоничност за всички хора (включително хора в неравностойно положение).
Специфичната цел обхваща рехабилитацията, реконструкция и обновяване на градска улична мрежа по главни и второстепенни улици, подмяна с енергоефективно и/или изграждане на ново улично осветление, обособяване на допълнителни паркоместа на улици, покрай обекти на образованието, спорта и социалните грижи, обновяване и изграждане на публични пространства.
С посочената цел се решават поставените проблеми в зоната със социален характер С2, свързани с недобро състояние на уличната мрежа в зоната, неизградени, неблагоустроени, необзаведени или в лошо състояние елементи на градската жизнена среда, липса на парко места  и по-конкретно:
•    Липсващи или лошо състояние на съществуващите системи на техническата инфраструктура, улични, тротоарни и алейни настилки;
•    Неизградени, неблагоустроени, необзаведени, незащитени или в лошо състояние елементи на градската жизнена среда (озеленени площи за широко обществено ползване, междублокови пространства, детски площадки, улично и алейно осветление);
•    Лошо състояние на уличните настилки по главни и второстепенни улици;
•    Лошо състояние на тротоарните и алейните настилки;
•    Физическата и жизнена среда е с нарушени екологични параметри, поради запрашаване на улиците и шумово замърсяване;
•    Занемарени междублокови пространства и пространства за широк обществен достъп
Специфична цел 2 - Намаляване на енергийната зависимост на обществения сграден фонд и подобряване на достъпа на хора в неравностойно положение до основни услуги на публичната среда, обновяване и разширяване на обекти за обществено обслужване на територията на социална зона за въздействие – С2.
Предстои да се решават проблемите, свързани с ниска степен на енергийна ефективност на обекти на образованието, социалните услуги и спорта - липса на външна топлоизолация, използване на твърдо гориво за отопление, др. Чрез целта се решават и проблеми, свързани с лошото състояние на обекти и незадоволително състояние на прилежащите им пространства, както и затруднен достъп за хора в неравностойно положение. Добре е да се отбележи, че зона Изток е единствената зона, която има недостиг на детски градини, а съществуващите детски градини в зона С2 имат нужда от ремонт и обновяване на детските площадки.
Специфичната цел обхваща 9 обекта за обществено обслужване на територията на социалната зона за въздействие, разпределени както следва: 2 обект на детски градина, 1 спортен обект и 2 обекта на социалните услуги, 2 обект на образователната инфраструктура и 2 административни обекта.
Решаването на проблемите чрез посочената специфична цел ще окаже пряко влияние върху 14284 жители на територията на зоната и 35 607 жители на гр. Силистра, с оглед по-добрите условия за получаване на услуги, достъп и подобрено състояние на физическата среда до обекти за обществено обслужване на територията на зоната.
За постигането на целта се предвиждат мерки за ремонт и обновяване на сградния фонд на образователна инфраструктура, въвеждане на мерки за енергийна ефективност, благоустрояване и обновяване на прилежащи пространства, изграждане на достъпна среда за хора в неравностойно положение; ремонт и обновяване на сградния фонд на обекти на спорта, въвеждане на мерки за енергийна ефективност, благоустрояване и обновяване на прилежащи пространства, изграждане на достъпна среда за хора в неравностойно положение; обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност в обекти на социалните услуги.
Специфична цел 3 – Облекчаване на градската транспортна мрежа и насърчаване на устойчива градска мобилност посредством предлагане на екологосъобразни и ниско-въглеродни алтернативни начини за придвижване - велоалеи.
С целта ще се решават проблемите, свързани с липсата на добра достъпност на кварталите в зона С2 с останалата част от града, шумовото и прахово замърсяване, както и замърсяването с вредни емисии от автомобилите.
Решаването на проблемите чрез посочената специфична цел ще окаже пряко влияние върху 14 284 жители на територията на зоната и 35 607 жители на гр. Силистра, с оглед по-добрата достъпност и свързаност на зоната с останалата част от града, по-екологично чистата околна среда в следствие използването на алтернативен транспорт, както и по-облекчената пътна обстановка с по-малко коли на пътя.
За постигането на целта ще бъдат изградени велоалеи.
Специфична цел 4 – Интегриране на маргинализирани групи, намаляване на нивото на бедност, изолация, неграмотност, продължителната безработица и подобряване на обществения ред в гр. Силистра посредством интервенции в инфраструктурата и мерки за подобряване на социалните услуги за хора  в неравностойно положение съгласно концепцията за деинституционализация в зоната за въздействие С2.
С целта ще се решават проблемите, свързани с липсата на редица социални услуги в града и областта.
Решаването на проблемите чрез посочената специфична цел ще окаже пряко влияние върху 35 607 жители на гр. Силистра, с оглед достъпа им до социални услуги с добро качество, които от своя страна са съобразени с концепцията за деинституционализация.

Специфична цел 5 – Интегрирана жилищна среда с високо качество на живот, както вътре в жилищата, поради повишената топло ефективност, така и в прилежащата им среда и принос за устойчиво развитие чрез енергийна ефективност.
С посочената цел се решават поставените проблеми в зоната със социален характер С 2, свързани с лошото състояние на жилищния сграден фонд за цялата зона и по-конкретно висока енергоемкост на сградите, в резултат на което се увеличават разходите на енергия, както и неефективното отопление.
Специфичната цел обхваща 243 многофамилни жилищни сгради в зоната с преобладаващ социален характер С2 (включваща кв Изток и зона Север).  В зоната живеят 14 284 жители, като тя е с най-високия процент на жители в трудоспособна възраст.
За постигането на целта са очертани мерки разделени в две групи:
•    Обновяване на многофамилни жилищни сгради от идентифицираните 243 сгради, които имат нужда от ЕЕ мерки, с общо РЗП 33413 кв.м и прилежащите им пространства в зоната за въздействие с преобладаващ социален характер – С2
•    Подобряване на физическата среда на междублоковите пространства: (благоустрояване и обновяване на междублокови пространства,  обществени озеленени площи за широко ползване, детски площадки, спортни площадки, обособяване на допълнителни паркоместа, изграждане и обновяване на тротоарни и алейни настилки, улично и алейно осветление, въвеждане на видеонаблюдение по улици и изграждане на достъпна среда за хора в неравностойно положение).
Община Силистра с инвестиции в кв. Изток и Север в следващите 7 години
netinfo