/ iStock/Getty Images
Дружеството "Общински транспорт - Русе" ще закупи 35 употребявани автобуса за градския транспорт, съобщиха от кметството в Русе.

Общинският съвет е дал съгласие да бъде увеличен капиталът на общинското дружество с 2,2 млн. лева чрез издаването на 22 000 нови акции. Целта е със средствата в най-кратки срокове "Общински транспорт - Русе" да попълни автопарка си. 

Употребяваните автобуси ще бъдат с категория "Евро 5", климатизирани и нископодови, за да гарантират достъп и на хора с увреждания.

"Останалите средства от новоиздадените акции на дружеството ще се използват за покриване на осигуровки, електроенергия и резервни части, което да гарантира оперативната самостоятелност на дружеството", обясняват от местната управа. 

От кметството информират, че въпреки писмата, изпратени към държавните органи, на "Общински транспорт - Русе" е отказано да получи компенсация за намалените приходи по време на пандемията.

 Оттам допълват, че дружеството е поставено пред още няколко предизвикателства - нарастващите цени на горивата и консумативите, както и усложнените маршрути на градските линии заради ремонтните дейности по проекта на "ВиК".
БТА