Русе
Русе / Дарик Русе
Ползвателите на общински имоти да бъдат освободени от месечен наем, докато е в сила извънредното предложение. Това предложение е внесъл в Общинския съвет кметът на Русе Пенчо Милков. Целта е да се подкрепят хората на бизнеса, чиято дейност е пряко засегната от въведените мерки заради пандемията от COVID-19.

Другото предложение е да се удължи срокът за плащане на таксата за битови отпадъци. Физическите и юридическите лица могат да се възползват от 5% отстъпка, ако платят цялата дължимата годишна такса до 30 юни. В момента срокът за ползване на отстъпката е 30 април. Русенци могат да се възползват от същия удължен срок за плащане на данък върху недвижимото имущество и върху превозните средства. Предложенията ще бъдат обсъдени по време на априлското заседание на Общинския съвет.
Таксиметровите шофьори и търговците, които плащат патентен данък, могат да заявят, че прекратяват дейността си в извънредната ситуация, а администрацията ще им възстанови внесената сума пропорционално на оставащия срок. Заплатени такси вече се възстановяват за периода от прекратяването на разрешителното до крайния му срок на действие, съгласно Наредба №16 на Общинския съвет. Моментът на прекратяване се удостоверява с връщане на документа в Община Русе.