Община Иваново виновна за наводнението в Красен
Община Иваново виновна за наводнението в Красен / netinfo
Нивото на река Русенски Лом вече спада. Няма опасност от заливане на къщи и водовземните съоръжения на „ВиК” Русе в района на селата Божичен и Красен. Гражданска защита има готовност за действие и утре, когато се очаква нова приливна вълна, съобщи за Дарик шефът на Гражданска защита-Русе Стефко Бурджиев.

Река Русенски Лом преля вчера в района на селата Красен и Божичен, след като нивото и се покачи критично в следствие на обилното снеготопене в Омуртажко. Залети бяха над 1000 дка. земеделски земи в землището на село Красен. Водата проби на местата, където дигата не бе възстановена след последното наводнение през лятото тази година. На заседание на Областната комисия за защита на населението при бедствия и аварии стана ясно, че в този участък дигата е собственост на Община Иваново и тя носи отговорност за възстановяването и. В момента се разработва проект по който общината да кандидатства за финансиране. Работата по дигата ще може да започне обаче напролет, каза зам.-областният управител Баки Солак.

„Не сме възстановили дигата, понеже не се знаеше точно дали е наша собственост или на държавната фирма „Напоителни системи” коментира пред Дарик бившия кмет на Иваново Ромео Георгиев. Той отрече твърдрнието на сегашния кмет на общината Данка Матеева, да е получавал пари за ремонт на дигата, които е похарчил не по предназначение.