Общ стенопис рисуват ученици от СОУЕЕ
Общ стенопис рисуват ученици от СОУЕЕ / Дарик Русе, архив

Заключителен урок по програмата „История на изкуството в училище” ще се проведе в СОУЕЕ „Св. Константин Кирил Философ” от 14.10 ч.

Програмата на Фондация „Изиарт“ се провежда с изключителен успех от три години в над 25 училища в страната. До момента обучение по История на изкуството са минали над 6000 ученика.  Основната цел на инициативата е да разкрие пред децата необятния свят на световното изкуство по един нестандартен и увлекателен начин. Тази година програмата се осъществява в 5 града в България: София, Бургас, Враца, Русе и Дупница. Занятията се провеждат в третите класове, като програмата се състои от 9 основни модула, проследяващи различните периоди в изкуството. Обучението на децата включва теоретична и практическа част. По забавен и достъпен начин учениците се запознават с даден период от историята на изкуството, различна артистична техника, типична за епохата както и с едни от най- забележителните произведения на изкуството в световната история. Практическата част включва създаване на произведения, благодарение на различни арт похвати (витраж, колаж, живопис, пастели, релеф и т.н.), като материалите се предоставят безплатно на учениците от Фондация „ИЗИАРТ“.

Програмата включва часове по Първобитно изкуство, където децата се учат на рисуване с въглен, сангин и ръце, Изкуството на Древния Египет, където правят релеф и пишат йероглифи, Старогръцко изкуство с обучение по чернофигурна и червенофигурна керамика, Средновековно изкуство с витражна техника и правене на стъклопис, Ренесанс с рисуване на портрет акрил върху платно, Импресионизъм с рисуване на пейзаж с пастели, Кубизъм с колажна техника, Поп арт с правене на реклама с фулмастери.

По време на заключителния урок децата, участвали в програмата „История на изкуството в училище”, рисуват заедно общ стенопис, в които по забавен начин могат да покажат наученото през годината.