Обявена е втора защитена територия в Област Русе
Обявена е втора защитена територия в Област Русе / снимка:РИОСВ

 

„Находище на българска гърлица - с. Караманово” е обявено за защитена територия със заповед на министъра на околната среда и водите. Защитената местност се намира в землището на с. Караманово, община Ценово, област Русе и се простира на 16.142 дка площ.

Обявяването на находищата на растителните видове Българска гърлица и Уехтрицова урока се осъществи чрез проект „Пилотна мрежа от малки защитени територии за опазване на растенията в България, чрез прилагане на модела на растителните микрорезервати”, финансиран от програмата на ЕС за околна среда Life+.

Проектът се изпълни от екип на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания и Министерство на околната среда и водите. С цел опазване на растителния вид българска гърлица в границите на местността се забранява промяна в предназначението и начина на трайно ползване на земята, търсене, проучване и добив на подземни богатства, строителство, внасяне на неместни видове, употребата на пестициди и извършване на мелиоративни дейности, водещи унищожаване на местообитанието.

Предстои защитената местност да се отрази в картата на възстановената собственост за землището на с. Караманово и в Държавния регистър на защитените територии при Министерство на околната среда и водите.

Limonium bulgaricum Ancev е от Сем. (Plumbaginaceae) – Саркофаеви. Природозащитният му статет е „Критично застрашен”. Растението е български ендемит.

Среща се по влажни тревисти места в зоната на ксеротермните дъбови гори върху излужени черноземи. Образува разкъсани популации с ниска численост. Растението е разпространено в Дунавската равнина (по долината на р. Студена и нейните притоци в района между гр. Свищов, гр. Павликени и гр. Бяла).

Заплахите за вида са свързани със селскостопанска дейност и  развитие на интензивно земеделие, животновъдство и съпътстващите го паша и коситба. Събирането на растения за сухи букети поради декоративните им качества са причина за намаляване числеността на вида в отделни находища.

Българската гърлица е защитен вид съгласно Закона за биологичното разнообразие. Част от находищата попадат в защитени територии (защитена местност „Кайкуша“ и защитена местност „Русалка“ в района на гр. Свищов) и в защитени зони от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 в България.