Нова система прави пожарникарите по-бързи
Нова система прави пожарникарите по-бързи / netinfo
Нова система, която позволява на пожарникарите да действат по-бързо в случай на пожар е въведена във Втора РС ПАБ-Русе. Разработката е дело на специалисти от русенския университет и служи за поддържане на налягането в спирачната система на специалните пожарни автомобили. Така не е необходимо колите да работят предварително за да се покачи налягането компресорите на спирачната система.

"С две минути се спестява времето по излизане на автомобилите при пожар. Понякога от това зависят човешки животи. Освен че се спестява време, намаляват значително и разходите за гориво, защото постоянно припалваме колите за да са в готовност", обясни началникът на противопожарната служба комисар Димитър Павлов.

Техническата система е създадена в рамките на научен проект, финансиран от фонд „Научни изследвания”, от съвместен работен колектив на Русенския университет и РС ПАБ с научен ръководител доц. Росен Иванов, декан на Транспортния факултет на Русенски университет. Участници в екипа са още седем преподаватели от катедра „Автомобили, трактори и кари”, един докторант, двама студенти и гл. инспектор инж. Валентин Красналиев от пожарната служба. Предстои внедряването на новата система и в други противопожарни служби.