Нов метод за лечение на счупванията при децата прилагат русенски ортопеди
Нов метод за лечение на счупванията при децата прилагат русенски ортопеди / снимки: МБАЛ-Русе

В отделението по ортопедия и травматология към МБАЛ-Русе тежките счупвания на крайниците при децата се лекуват по най-съвременните европейски и световни стандарти, съобщи русенският детски ортопед д-р Боян Валентинов. 41-годишният специалист защити и докторска дисертация на тема "Еластична интрамедуларна остеосинтеза при фрактури на предмишницата в детската възраст".

Статистиката показва, че почти всяко второ момче претърпява поне едно счупване, докато завърши растежа си. Едни от най-честите фрактури в детската възраст са тези на предмишницата. По-голямата част от тях се лекуват успешно с наместване и гипс. В не малко случаи обаче фрактурите са силно разместени и нестабилни, често се налагат и неколкократни повторни намествания под упойка или дълго обездвижване в гипс, коментират лекари .

Новият метод гарантира бързи и отлични резултати с много по-малко рискове и усложнения в сравнение със стандарното оперативно лечение. Фрактурата се фиксира вътрешно със специални еластични импланти, които се поставят в канала на костта и са съобразени изцяло с особеностите на детската кост. Тази операция е минимално инвазивна - "безкръвна", не е свързана с големи разрези и гарантира правилно зарастване на костите на детето”, обясни д-р Валентинов.

Освен за фрактурите на предмишницата, методът се използва при всички счупвания на дългите тръбести кости - бедро, подбедрица и раменна кост.     

В повечето случаи обездвижването с гипс е ненужно или е за съвсем кратък срок - от две-три седмици. По този начин децата се връщат много по-бързо към обичайните си занимания – игра, спорт и учение.

Методът е въведен първоначално в страни като Франция, Германия, Швейцария и Австрия, а в последните години се е наложил като съвременен стандарт в повечето водещи клиники в света. В русенската ортопедия методът е въведен преди години и популяризира тази техника за първи път в България. Приложен е при лечение на над 250 тежки счупвания, от които 133 на предмишницата, като резултатите са отлични.


Д-р Боян Валентинов е един от водещите в страната детски травматолози. Той е част от елитната русенска ортопедична школа, оглавявана от  доц. Пенчо Косев, който е негов учител и научен ръководител. Последовател в детската ортопедия на покойния Д-р Чобанов, през 2007 година Д-р Валентинов печели престижна стипендия на Европейското общество по детска ортопедия и Северноамериканската асоциация по детска ортопедия, предназначена за трима, избрани след конкурс, млади ортопеди от цяла Европа. Посещава едни от най-престижните университетски болници в САЩ, където като гост-лектор изнася доклади в университета в Харвард, центъра за удължаване на крайници в Балтимор, детските болници във Филаделфия, Колумбийския университет в Манхатън, Ню Йорк. Активен член е на Европейското общество по детска ортопедия /EPOS/ и  редовен участник в ежегодните му конгреси. Участва в ръководството на българския клон на АО Trauma  - глобална мрежа, обединяваща водещи експерти в съвременното лечение на фрактурите. Заедно с колегите си от Русенската ортопедия печели редица престижни награди в България и чужбина.