Нов комютърен томограф пристигна в Русе
Нов комютърен томограф пристигна в Русе / снимка: Община Русе

Нов компютърен томограф на стойност 1 млн.лв. пристигна днес в Русе. Той е част от апаратурата, закупена по проекта на Община Русе „Обновяване и оборудване на комплексен онкологичен център – Русе“, съобщиха от пресцентъра. Скенерът е част от специализираната техника за планиране на пациентите за лъчелечение на линейния ускорител, който вече е доставен в центъра“, уточни неговият управител д-р Камен Кожухаров.

Предстои апаратът да бъде монтиран и настроен, след което екипът за лъчелечение на КОЦ – Русе ще бъде обучен да борави с него. До края на месеца ще бъде доставена и дозиметричната апаратура, без която лекарите и физиците не могат да започнат работа. Компютърният томограф ще служи за локализиране на раковия процес в тялото на пациента и ще съдържа индивидуална програма за лечение на всеки от пациентите, която ще подава на линейния ускорител. Реално, лъчът, който трябва да унищожи тумора, ще премине през тялото на болния по схемата, заложена в скенера.

 

До края на месеца в КОЦ се очаква да пристигне и рентгеновият апарат, който също е закупен по проекта „Обновяване и оборудване на Комплексен онкологичен център – Русе“. Общата стойност на закупената в рамките на проекта високотехнологична медицинска апаратура е 5 530 000 лв.