Нощ на литературата за пръв път в Русе
Нощ на литературата за пръв път в Русе / netinfo

Нощ на литературата ще се проведе за първи път в Русе днес, съобщават от дружество „Елиас Канети”. То включва публични четения в нетрадиционни градски пространства, като на всеки половин час известни актьори или други публични личности ще четат откъси от произведения на съвременната европейска литература.

На всяко място ще има по един актьор, който ще чете един и същи откъс, а посетителите ще се придвижват между различните места. Така докато публиката се предвижва от едно място на друго ще има възможността да се докосне до литературни творби на автори от Австрия, Великобритания, Македония, Полша, Русия, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия.

Проектът Нощ на литературата изхожда от презумпцията, че литературата е инструмент за взаимно разбиране и културен обмен, помагащ за преодоляване на бариерите в комуникацията. Целта на проекта е да инициира диалог между изкуството и градското пространство и да създаде платформа за представяне на съвременната европейска литература пред широката читателска публика от литературни фенове и професионалисти – преводачи, издатели, разпространители.

Събитията ще се случват от 18 до 23 часа в Дом Канети, Речна гара, библиотека "Любен Каравелов", Къща-музей „Захарий Стоянов", Сексагинта Приста. Входът е свободен. Преди това, от 17.30 в музея ще бъде представена книгата "Русе срещу хлора"